Meny Lukk

Losulykken 24/10 1863

Natten til fredag 24/10 1863 hadde det blåst sterkt fra SW, men det hadde løyet av og sikten hadde blitt bedre på morgensiden, da Mæbø-losene, Flekkerøy fra sin utkikk på Brunefjellet fikk se bluss fra et fartøy i sørlig retning.
De gikk straks seil, og av hensyn til været og mulighet for flere skip var de godt mannskap,4 mann: Arne, Jakob, Rudolf og Thomas Tobias. Samtlige fast – eller reserveloser.
Tiltross av høy sjø kom de seg i grålysningen greit ut til fartøyet som viste seg å være et fransk skonnertskip.
Eldstelosen Arne Thomassen gjorde seg klar til å gå ombord. Linen som franskmennene kaster over, tok han om livet og hoppet på sjøen. Et forkjært brott kom i det samme og kastet skjøyta på tvers, med en følge at den kapseiste og sank. De forskrekkete franskmennene sanset knapt å hale inn linen som losen hang i, da de fikk han ombord var han død. Av losene på skøyten, ble de to eldste snart borte for franskmennenes øyne.
Men den yngste Thomas Tobias, som var kjent for å være en god svømmer, følgte lenge etter i kjølevannet til han også ble borte.  
Lengre inne i farvannet kom skåleviglosen Thomas Møller ombord og ble høylig forbauset for å se sin kollega ligge død på dekket.
Samme dag hadde Gurine Isaksdatter og Lars Arnesen  Mæbø bryllup noen av bryllupsfolkene  sto på Bergstøveien og sett losene seile ut. Ellers hadde ingen merket noe usedvanlig før ryktet om ulykka kom å la en demper på bryllupsgleden.
Dagen etter ulykken sto det å lese i Christiansands Stiftavis: fra Flekkerøya er det inberettet, at en der hjemmehørende los skjøyte i går kl. 07,30   kantret straks efter at den hadde vært ved siden av en fransk skonnert, til hvilken los var tilbunden. Ved denne ulykkelige hendelsen omkom de ombord værende fire loser, næmelig Arne Thommasen, efterladene 5 børn, Jakob Pedersen Kildebræk  efterladene kone og 6 børn, Rudolf Axelsen, efterladene kone og 3 børn, Thomas Tobias Axelsen,  efterladene kone og 1 barn.
I kirkeboka står:
Fisker, Lods og gårdbruger Jakob Pedersen Mæbø 40 år.
Fisker, Lods og gårdbruger Rudolf Axelsen Mæbø 38 år.
Fisker, Lods og gårdbruger ThomasTobias Axelsen  Mæbø 29 år.   
Enkemand, lods og gårdbruger  Arne Thommasen, 46 år ble begravet 28/10 1863.

Så hvidt en kan se, ble det ikke holdt noen sjøforklaring eller annen undersøkelse i forb. med ulykken. – Folk var ikke vandt med slikt den gang. Tålmodig bar de sin skjebne, uten mukk eller kritikk – de døde fikk de jo så alikevel ikke tilbake.
N.B. Denne beretningen bygger på hva eldre folk har fortalt og i overenstemmelse med den forklaringen som franskmennene gav.
Ble lest opp på Bedehuset 04.05.1968 av Toralv Kristiansen.